luni, 23 noiembrie 2020

ACEASTA ESTE ȘI LUMEA MEA! ACTIONEZ!

 

    Trăim cu toții în aceeași lume, iar ceea ce facem noi îi afectează și pe alții. Faptele altora se pot răsfrânge și asupra noastră, poate acum mai mult ca niciodată. A recunoaște că toți suntem membrii unei societăți globale și avem cu toții drepturi, dar și responsabilități, nu este o afirmație retorică, ci purul adevăr. Dacă până acum școala a învățat copiii să scrie, să citească, să socotească, și a făcut-o foarte bine, de acum acestor sarcini trebuie să li se alăture și capacitatea de a recunoaște valoarea diversității, de a avea o minte deschisă, de a întinde o mână tuturor celor aflați în suferință (și aici nu mă refer doar la corpurile cu viață), de a fi tolerant și de a-i respecta pe ceilalți.

    Educația globală este o educație de calitate, care stimulează dezbaterile, încurajează creativitatea și ne furnizează abilități utile atât în viața personală, cât și în cea profesională. Elevii de azi au în față un viitor cu granițe abstracte, iar cetățenii de mâine trebuie să dețină competențe de colaborare, muncă în echipă, toleranța, acceptare a diversității, responsabilitate. 

    În săptămâna 16 - 20 noiembrie peste 250 de elevi și 8 cadre didactice de la școala nostră au realizat activități sub forma unor discuții variate pe teme diverse: toleranță, globalizare, drepturile omului / copilului, aprecierea diversității, acceptare, interculturalitate. Editarea în Jamboard, prezentările PPT, desenele, prezentările video, discuțiile libere, provocatoare, afișele, jocurile de rol au transformat activitățile on-line într-un cadru socio-emoțional prin care participanții la aceste activități au conștientizat faptul că este necesar să avem grijă de lumea în care trăim, să aprecieze diversitatea, să aibă o atitudine deschisă încercând să depășească stereotipurile și prejudecățile. Elevii au dedus că toleranța, respectul, acceptarea sunt valori care fac lumea în care trăim mai frumoasă, mai bună.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu